“Παραμύθια στο ασανσέρ”

Οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Τρίτη, 29/3/2016 τη θεατρική παράσταση “Παραμύθια στο ασανσέρ” στο θέατρο “Αυλαία”, Θεσσαλονίκη.
«Σε μια μεγάλη πολυκατοικία στο ασανσέρ συναντιόντουσαν κάθε μέρα πέντε άνθρωποι. Ποτέ τους δεν αντάλλαξαν ούτε μια λέξη. Μια μέρα όμως κάτι άλλαξε?»
Πως έγιναν φίλοι πέντε άγνωστοι  που πήγαιναν ήσυχα κάθε μέρα στις δουλειές τους; Πως «έσπασε ο πάγος» και άρχισε η δράση που άλλαξε για πάντα τις ζωές τους; Πως ένα κοινό ασανσέρ έγινε  χώρος έκφρασης και παιχνιδιού; Πως γέμισε  χρώματα και μουσικές; Μα φυσικά? μέσα από τα παραμύθια!
Παραμύθια που διηγήθηκαν ο ένας στον άλλο, ιστορίες που ζωντάνεψαν μέσα στο ασανσέρ, τους έκαναν να γελάσουν  αλλά και να συγκινηθούν, να μάθουν  πολλά, να περάσουν  όμορφες στιγμές μακριά από την καθημερινότητα και να γίνουν αχώριστοι φίλοι!
Πρόκειται για μια σύνθεση  από 7 ελληνικά λαϊκά παραμύθια με καταβολές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Τα παραμύθια παίρνουν σάρκα και οστά στο ασανσέρ της πολυκατοικίας και μέσα από τον αλληγορικό τους κόσμο, στήνεται  ένα σκηνικό παιχνίδι γεμάτο κέφι και φαντασία.
Οι πέντε φίλοι  μας μίλησαν για «τον Κάβουρα και το Φίδι», «τον κυρ Λάζαρο και τους Δράκους», «τον Τσιγκούνη και Αχόρταγο?» και «Τ΄ αντερουλάκια» και μαζί τους  μάθαμε για τη φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις, τη δικαιοσύνη, την υπερίσχυση του μυαλού έναντι της σωματικής δύναμης, την απληστία, την αντιμετώπιση των φόβων και τα μη αναστρέψιμα λάθη. Διδάγματα που οδηγούν τους ήρωες αλλά και τους μικρούς θεατές στην κατάκτηση αρετών αλλά και στην αυτογνωσία.