Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου (Δ’ & Ε’ τάξη)

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 επισκέφθηκαν το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ και Ε΄ τάξης του 10ου Δημοτικού σχολείου Κατερίνης, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους και τις δασκάλες τους. Εκεί ξεναγήθηκαν στα διάφορα εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου και έμαθαν για την ιστορία της ναυτιλίας από τον Πρόεδρο κύριο Τριανταφύλλου Ιωάννη.  Το Ν.Μ.Λ. στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του δήμου Δίου ? Ολύμπου, στην Κοινότητα Λιτοχώρου.

Η ιδέα της ίδρυσης του Ν.Μ.Λ. ξεκίνησε το 1995 από την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Λιτοχώρου, με σκοπό την διάσωση, διαφύλαξη της Ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιτοχώρου. Απο το 1995 έως το 2002 έγινε μεγάλη προσπάθεια και συγκεντρώθηκαν τα περισσότερα κειμήλια των Λιτοχωρινών Ναυτικών. Από το 2002 έως το 2004 συγκεντρώθηκαν τα εκθέματα της Εμπορικής Ναυτιλίας. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται σπάνια ενθύμια προερχόμενα από ναυτικές οικογένειες του Λιτοχώρου. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν ξύλινα ομοιώματα πλοίων από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή του ατμού.

Το 2004 ιδρύεται Σωματείο μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ. Είναι καταχωρημένο στο Υπουργείο Πολιτισμού σαν φορέας σύγχρονης Ναυτικής Πολιτιστικής κληρονομιάς. Έκτοτε εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία της Λιτοχωρίτικης Ναυτικής κληρονομιάς και της Εμπορικής Ναυτιλίας.

Μαρία Βασιλοπούλου,
μαθήτρια του Ε’2