Πειράματα ανάκλασης, διάχυσης και απορρόφησης

Κατά την διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής στα κεφάλαια της ανάκλασης, της διάχυσης και της απορρόφησης, οι τάξεις Ε1 και Ε2 έκαναν τα εξής πειράματα.

Α. Ανάκλαση

Στο πείραμα αυτό χρειαστήκαμε ένα λαμπάκι, μια λυχνιολαβή, μια μπαταρία, ένα καθρεφτάκι και ένα μαύρο χαρτόνι με σχισμή. Αφού φτιάξαμε τη φωτεινή πηγή, τοποθετήσαμε μπροστά της το χαρτόνι με τη σχισμή. Πίσω από το χαρτόνι αυτό εμφανίστηκε μια δέσμη φωτός. Επαναλάβαμε το πείραμα, τοποθετώντας το καθρεφτάκι πίσω από το χαρτόνι. Τότε το φως ανακλάστηκε.

Β. Διάχυση

Σε αυτό το πείραμα επαναλάβαμε το προηγούμενο πείραμα χωρίς το καθρεφτάκι, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά ένα τσαλακωμένο αλουμινόφυλλο και ένα λευκό χαρτόνι. Όταν βάλαμε το αλουμινόφυλλο παρατηρήσαμε ότι το φως ανακλάστηκε σε πολλές κατευθύνσεις. Όταν όμως βάλαμε το λευκό χαρτόνι, το φως διαχύθηκε.

Γ. Απορρόφηση

Σε αυτό το πείραμα, χρειαστήκαμε ένα βιβλίο, ένα λευκό και ένα μαύρο χαρτόνι, ένα φακό, ένα κύλινδρο από χαρτί κουζίνας και μία ταινία. Τοποθετήσαμε οριζόντια ανοιχτό το βιβλίο ενώ από πίσω του, κάθετα, βάλαμε το μαύρο χαρτόνι. Έπειτα κολλήσαμε τον κύλινδρο του χαρτιού της κουζίνας με την κολλητική ταινία στο φακό ώστε η δέσμη του φωτός να περνά από μέσα του. Μετά φωτίσαμε το μαύρο χαρτόνι. Επαναλάβαμε το ίδιο πείραμα αυτή τη φορά με το λευκό χαρτόνι. Όταν φωτίσαμε το μαύρο χαρτόνι παρατηρήσαμε ότι το φως απορροφάται ενώ όταν τοποθετήσαμε το άσπρο χαρτόνι το φως διαχέεται.

Νίνα Γκούδλη,
μαθήτρια του Ε’2